[primary picture]

Mi fán terem az argánolaj?

Az argánolaj nemcsak a világ egyik kedvenc natúr, E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban gazdag bőrápoló olaja, de igazi ritkaság is.

 

A természet erejével

 

Az argánfa Marokkó délnyugati részén, a berber törzsek által lakott félsivatagos területeken őshonos. Az argánolaj világhódító népszerűségéig nem sok munkalehetőség akadt ezen a tájon. A falvakban élő férfiak leginkább kecskepásztorkodással foglalkoztak, míg az asszonyok elsősorban a ház körüli teendőket látták el, nevelték a gyerekeket.

Arrafelé nem ritka látvány, hogy a szétterülő lombú argánfa ágai között kecskék legelésznek: számukra az argánfa gyümölcse igazi csemege.

Az argánolajat az argánfa gyümölcsének, mandula alakú és makkszerűen sima magjából nyerik ki. Először napon szárítják a termést, majd meghámozzák, és a gyümölcshúst az állatoknak adják. A friss gyümölcs súlyának negyedét adó magot megpörkölik, majd ha kihűlt, kipréselik belőle az étkezési célokra használt, barnás színű, illatos argánolajat. Az argánolajat leginkább szűretlenül, kenyérrel, kuszkusszal, vagy valamilyen tésztafélével szokás fogyasztani, de salátához, sütéshez, főzéshez is kiváló. Bár kétségkívül drága, kivételes gasztronómiai alapanyag.

 A kozmetikai célokra használt argánolaj készítéséhez pörköletlenül hagyják a magokat, így a kinyert olaj nem olyan erős illatú. Ezt két hétig pihentetik, hogy leülepedhessenek a növényi részek a tároló edények aljára. Így csak a tiszta, esetleg még át is szűrt olaj az, amivel bőröd, hajad találkozik. Az argánolaj különlegessége, hogy még pattanásos bőrre, a hajadra, és testápolóként is használhatod.

De hogyan hat a környezetre és az ott élők életére az évről évre növekvő argánolaj-kereslet?

Emlékezhetsz, az olajpálma üzlet szinte felbecsülhetetlen mértékű károkat okoz. Az ültetvények létesítése miatt hatalmas területeken irtják ki az őserdőket Afrikában és Délkelet-Ázsiában, ráadásul az olajpálma után más növény már nem képes megtelepedni a földben. Így hatalmas területeken rengeteg élőlény, közöttük az orángutánok természetes élőhelyei szűnnek meg örökre. Ezért sem használunk a Mannák készítéséhez pálmaolajat.Az argánolaj előállítása ezzel szemben sokoldalúan hasznosul:

  • Az argánfák ősi termőterületei védettek. A fenntartható fejlődés elvei szerint folyik az olajfák ültetése, és az olaj előállítása is az ENSZ által elismert, védett értéket képvisel. A termelése, előállítása így kézműves mesterség marad, és hasznot hoz a helyi társadalmaknak.

 

  • A fák gyökerei megkötik a talajt, megelőzik, vagy legalábbis lelassítják a termő területek elsivatagosodását. A fák lombjai árnyékot adnak, és megvédik a naptól az oda vetett terményeket.

 

  • A fák levelei és gyümölcsei takarmányként hasznosulnak és rengeteg embernek ad megélhetést egy olyan térségben, ahol gyakorlatilag az argánolaj előállítás az egyetlen jövedelemforrás.

  • Az argánolaj készítése ma is elsősorban női munka, és az ezzel foglalkozó manufaktúrákat is jellemzően nők működtetik. Az argánolaj előállításban dolgozó nők többségének sosem volt korábban saját keresete, de amióta ezek a nők munkát vállalnak, szavuk lett a családjukban és a közösségük ügyeiben. Sőt, taníttatni tudják a lányaikat is.

    Forrás: @Varga-Darabos Andrea
    https://manna.hu/blog/mi-fan-terem-az-arganolaj

Olvass tovább