[primary picture]

Szakállolaj: mire jó és hogyan működik?

Kötelező termék minden szakállas férfinak.

Elhatároztad, hogy belevágsz és te is szakállt növesztesz? Akkor ez a poszt most neked fog szólni, mert bemutatjuk az egyik legfontosabb szakáll ápolási terméket amit használni fogsz, a szakállolajat.

A szakállolajnak általában több funkciója is van. Puhítja, hidratálja az arcbőrödet és fényesíti, ápolja a szakállad. Használata szinte kötelező egy szakállas férfinek, hiszen megakadályozza a szakállnövesztés közben fellépő viszketést, táplálja és erősíti a szőrszálakat, valamint fényesíti azt. Ezek az olajak általában 100%-ig természetes alapanyagokból készülnek, így nem irritálják a bőrt sem, továbbá több illatban is elérhetőek.

Mire jó a szakállolaj

Ha most kezdesz szakállat növeszteni, akkor már az első 3-5 napban észreveszed, hogy elkezd viszketni a bőröd. Olyan szinten kellemetlen tud lenni, hogy esténként nem alszol. Úgy érzed, mint ha a szakállad alatt tűzhangyák csipkednének.

A viszketés társul a korpásodással. Mivel akaratlanul is vakarni kezdjük, a szakáll alatt apró hámszövetek válnak le.

A szakáll alapból szúró, tömör szőrszál, ami ápolás nélkül annyi irányba nő, mint égen a csillag. Ha nem gondozzuk, akkor helyenként foltos, rendezetlen képet festhet.

És itt jön a képbe a szakállolaj! Ha nem is az összesre, de a fenti felsorolt problémák jó részére nyújt megoldást.

Mi a szakállolaj

A szakállolaj egy szakáll-kondícionáló termék, ami lényegében egy speciálisan kialakított olajkeverék. A szakállolaj utánozza a bőr által termelt természetes olajat, ezáltal segít megtisztítani az arcszőrzetet és szárítja a bőrt.

A szakállolaj lehet illat mentes, de inkább az illatosított változatuk az elterjedtebb. Ilyenkor a hordozóolajhoz 5%-ban valamilyen illóolajat adnak. Az illóolaj hozzáadásnak nem csak a jó illat az előnye, hanem erős antioxidánsként is működnek, serkentik a szőrhagymákat, enyhítik a viszkető bőrt, de még aromaterápiás hatásaik is vannak.

A hordozóolaj általában jojoba, argan, édes mandula vagy kókuszolaj szokott lenni.

Hogyan működik

Mielőtt belemennénk a működésbe, vegyük át a biológiát:

Minden egyes szőrtüszőben faggyú mirigy található, aminek a feladata védőréteggel bevonni a szőrszálat és a bőrt. Ahogy nő a szőrszál és egyre többet mossuk, egyre több faggyú olajat kellene termelnie a mirigynek, de mivel a készlet véges, ezért egy idő után már nem jut olaj és a szőr meg a bőr száraz marad és viszketni kezd.  

A szakállolaj első sorban hidratálja az arcbőrt és a szakállt. Amikor az olajat a szakállra dörzsöljük, akkor az közvetlenül a szőrtüszőbe jut, ahol a faggyútermelést pótolva lágyítja a szőrszálat és megakadályozza, hogy megtörjön a szőrszál. Ezzel egyidőben védőréteget képez a bőrön, ami megakadályozza, hogy a nedvesség elpárologjon a bőrről. Így a bőr rugalmas és sima lesz.

szakállolaj hatása

szakállolaj előtte-utána

Használata, adagolás

Ha még sose használtunk szakállolajat, akkor az első kérdésünk, hogy mennyit kell felvinni belőle? Az elején próbáljunk meg egy kisebb mennyiséget bedörzsölni és nézzük meg, hogy mennyit szív be a szakáll és a bőrünk. Ez függ a szakáll hosszától is. Ha kevésnek érezzük, akkor tegyünk még rá. Érezni fogjuk, amikor már elég.

Adagolás:

Borosta esetén elég 2-5 csepp. Egy közepes szakáll esetén már 5-8 csepp kell. A nagyobb szakállak pedig már 8-nál is több cseppet igényelnek. A szakállolajat mindig fürdés után vigyük fel.

Használata:

  • fürdés után töröljük szárazra a szakállunkat
  • cseppentsük a tenyerünkbe a szakállolajat, majd dörzsöljük szét a két tenyerünkben
  • alulról, a nyak aljától induljunk el és dörzsöljük be a szakállba és a bőrbe
  • haladjunk felfele és a bajúsznál fejezzük be
  • használjunk szakállkefét 
Pasiblog
Javasolt termékek
Olvass tovább